Sernik pomarańczowy z migdałami oblany czekoladą
Oj jak zimno :) Coś ta wiosna ostatnio nas nie rozpieszcza, ale pachnie nam już długim majowym weekendem :) Patrzmy więc z nadzieją na majową poprawę pogody i zaserwujmy sobie coś na osłodzenie nastroju :) Moja dzisiejsza propozycja to sernik z domową skórką pomarańczową i migdałami.
- 1 kg i 250 g tłustego twarogu - 5 kostek
- 8 jaj
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła miękkiego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 4 łyżki skórki pomarańczowej - przepis
- 1/2 szklanki migdałowych płatków
Oddzielamy białka. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy ser, budyń i żółtka i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, mieszamy z ciastem, dodajemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Jak ostygnie oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Co za cudo ! Już miałam nic nie jeść ze względu na późną porę. Ale zrobiłam się głodna widząc Twój sernik :) 💛
OdpowiedzUsuń