Jogurtowa babka z rodzynkami
Witajcie. Nie wiem jak u Was, ale u nas na Wielkanoc babka musi być. Moja dzisiejsza propozycja to babka jogurtowa - lekka, smaczna i pachnąca :) Przygotowanie tej babki jest dziecinnie proste i nie wymaga użycia miksera :)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- garść rodzynek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy i osuszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt i cukier - mieszamy. Dodajemy mąkę i olej i mieszamy, następnie wrzucamy rodzynki i mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy babkę przez 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem.
Kurcze, wydaje się proste :) Z jogurtem nigdy nie robilam, podbieram przepis :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prościutka. :)
OdpowiedzUsuńIście świąteczny wypiek :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam prostego przepisu na babkę, Twoja świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTeż robię jogurtową i ją bardzo lubię. Bardziej, niż te maślane :)
OdpowiedzUsuńJustynko. swieta za pasem wiec tradycyjnie przeszukuje Twoje przepisy w poszukiwaniu :D i mam, biore, dziekuje artystko Ty moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń