Babka gotowana
Babka gotowana tylko na Wielkanoc? O co to, to nie :) Mnie naszło na wspaniałą babkę właśnie dziś - 30 kwietnia. A kto bogatemu zabroni? :) Dzielę się więc z Wami przepisem bo jest tego warta - pyszna i sprawdzona, a oblana czekoladą długo zachowuje świeżość :) Polecam :)
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka octu
Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo cały czas ucierając. Dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Formę do babki gotowanej smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do formy, którą zamykamy, umieszczamy w garnku, do połowy wysokości formy wlewamy gorącą wodę, gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Hmm.. pierwsze widzę!
OdpowiedzUsuń