Gotowany schab na kanapki
Soczysty, mięciutki, smaczny schab na kanapki w wersji gotowanej to moja dzisiejsza propozycja :) Kto śledzi bloga wie, że jestem niepoprawnym mięsożercą i fanką wszelkich, domowej roboty, mięsiwek na kanapki: pieczone, wędzone, gotowane - karkówka, schab, łopatka i wszelkiej maści pasztety zawsze mnie zadowolą.
- 1 kg schabu
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- 3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 laurowe liście
Schab nacieramy tymiankiem, kminkiem, pieprzem i umieszczamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie 1,5 litra wody gotujemy z solą, czosnkiem i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy mięso i gotujemy 5 minut. Zostawiamy w wodzie aż ostygnie i wkładamy gar do lodówki na całą noc. Następnego dnia zagotować i gotować 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia i na 24 godziny do lodówki. Kolejny raz zagotować i gotować 2 minuty. Osączyć, zostawić do ostygnięcia i podawać na zimno do kanapek.
Nigdy nie robiłam w taki sposób a lubię gotowane mięsko :)
OdpowiedzUsuń