Tarta cytrynowa z bezą
Witajcie Kochani mam dla Was dziś cudowną tartę, która zachwyciła mnie swoim smakiem :) Słodka to ona jest, ale przecież o to właśnie chodzi :) Kruche ciasto, cytrynowa masa i beza to jest to, co chyba każdy lubi :) Jeśli macie jednak jakiekolwiek wątpliwości po prostu spróbujcie :)
Ciasto:
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 70 g masła
- 40 g cukru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę do tarty i piec 35 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 80 g śmietany kremówki
- 150 g cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnku mieszamy śmietanę z cukrem i mąką ziemniaczaną. Stawiamy na ogniu i gotujemy 5 minut cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy 10 minut mieszając. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę i gotujemy 5 minut mieszając.
Beza:
- 3 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g cukru
Białka ubijamy z sokiem z cytryny i cukrem.
Na kruche ciasto wykładamy cytrynową masę i bezę, wkładamy do piekarnika na 15 minut i zapiekamy w 190 stopniach.
Często dodaję cytrynę i skórkę do ciast. Pięknie aromatyzują. :)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia już mam ochotę na takie ciasto, a jeszcze w nazwie jest "cytrynowe" to już w ogóle 😊 przepis zapisuję i będę próbować. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń