Sałatka wielowarzywna na zimę :)
Sobota a u mnie szaleństwa "przetworowego" ciąg dalszy :) Dziś sałatka wielowarzywna uwielbiana przez całą moją rodzinę. Dominują w niej ogórki, do których dodajemy pozostałe warzywa: marchew, cebula, pietruszka, seler i papryki. Słodko-kwaśna zalewa czyni ją bardzo smaczną :) Polecam Wam, bo to świetny dodatek do obiadu.
Potrzebujemy:
- 4 kg ogórków
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki żółte
- 3 papryki zielone
- duży seler
- 3 pietruszki
- 5 marchewek
- 4 duże cebule
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jedynie cebulę w krążki. Warzywa mieszamy, zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce - ja na całą noc. Po tym czasie odcedzamy warzywa z powstałego soku, wkładamy warzywa do czystych, wyparzonych i suchych, słoików lekko je ugniatając, a na wierzch posypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy.
Zabieramy się za zalewę :)
Do garnka wlewamy:
- 6 szklanek wody,
- 3 szklanki octu,
- wsypujemy 4 szklanki cukru
Na pewno będzie pyszna :) Ja jutro z samego rana zabieram się za przygotowanie sałatki na zimę :)
OdpowiedzUsuńJuż próbowaliśmy jest bombowa :) Ciekawa jestem jaką zrobisz :)
UsuńUwielbiam takie ,,cudeńka" na zimę. Sama także robię przetwory. Nic nie może się równać ze smakiem swojskiej sałatki. Twoje wygląda wspaniale. Pozdrawiam Justynko :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam robić przetwory, choć mam problem z przechowywaniem - brak piwnicy w domu, biegamy do dziadka :) Pozdrawiam Beatko :)
UsuńWspaniałe pyszności na zimę! :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
UsuńWygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje. Ja też robię sałatki w różnych kombinacjach. Teraz mam tapecie cukinię. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńo ciekawa jestem Ewuniu jakie robisz z cukinii, ja tylko robię leczo :)
UsuńWłasnie takiego przepisu szukałam...zaraz zabieram się do dzieła:-) Dodam od siebie jeszcze białą kapustę.
OdpowiedzUsuńMam pytanie dot. pasteryzacji - czy słoiki dokręcamy całkowicie, czy lekko i dopiero po wyjęciu z piekarnika dokręcamy?
Już przed włożeniem mocno trzeba zakręcić :) Jest pyszna, moja chyba nie przetrwa do zimy :) co chwilę ktoś otwiera słoik :) Pozdrawiam :)
UsuńI truly appreciate your piece of work, Great post.
OdpowiedzUsuńsuper.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA mozna by bylo oddac cukienie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie będzie problemu, cukinia najwyżej będzie bardziej miękka
Usuń