Znów długo mnie nie było :) Muszę chyba jakąś sekretarkę zatrudnić :) Oczywiście pracuję, gotuję, trochę tworzę ale nie mam kiedy się z Wami tym dzielić :) Nie będę obiecywać, że będę zaglądać, bo i tak nie dotrzymuję :) Dziś mam dla Was alkoholową propozycję :) Jarzębinówka - a że w tym roku bardzo obrodziła jest co robić :) 

jarzębinówka
Zbieramy jarzębinę po pierwszych przymrozkach - traci wtedy goryczkę. Jeśli zbierzemy wcześniej wkładamy w worku do zamrażalnika na całą noc. Rozmrażamy.

jarzębinówka

Oczyszczamy, myjemy i osuszamy. wysypujemy na blachę i podpiekamy chwilę w piekarniku.


Wsypujemy do słoja lub butli i zasypujemy 1/2 kg cukru i dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny wlewamy do słoja i wszystko zalewamy litrem wódki - jak ktoś lubi mocniejsze doznania może zalać spirytusem :) Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę, odciskamy owoce, przefiltrowujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na czas ściśle nieokreślony, zależy od tego jak długo wytrzymamy :) Na zdrowie :)

Komentarze

  1. Ooo Justyna stawia %%% :) u mnie śliwki zalane spirytem czekają na dalszą obróbkę i też nie mam kiedy. Pozdrawiam Cię kochana serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam się, że nigdy nie piłam jarzębinówki :) więc chyba wpadnę na kieliszeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w lesie jarzębinę, ale nie zdążyłam zebrać bo opadła, tak jest co roku. Nie mam nalewki jarzębinowej, ale za to mnóstwo innych. W przyszłym roku wykorzystam Twój przepis (jak zdążę zebrać), bo mój mówi aby jarzębinę zebrać i przemrozić w piekarniku:) Pozdrowionka zostawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu a u mnie jeszcze wisi i się dynda :) chyba dżem uskutecznię :)

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam nic z jarzębiny (poza naszyjników, gdy byłam w podstawówce :P), może najwyższy czas to zmienić?
    Nalewka wygląda na nieskomplikowaną - nie wiem tylko, jak coś takiego może smakować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza z alkoholem i słodkie z drobną goryczką zawsze smakuje :)

      Usuń
  5. O ... Jestem bardzo ciekawa smaku. Powiem szczerze, że jeszcze nie udał mi się żaden zabieg z pozbawieniem goryczy w jarzębinie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda goryczka ich całkiem nie opuści, ale w tej lekkiej jest pewien urok :)

      Usuń
  6. Mmm... apetycznie wygląda, w sam raz na chłodne wieczory i pewnie za długo nie wytrzyma? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobno ma dużo witamin więc samo zdrowie. Jestem ciekawa czy nalewka ma taki sam smak jak jarzębiak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarzębiak oprócz jarzębiny ma jeszcze w składzie swym suszone śliwki i rodzynki więc chyba jakaś różnica jest :)

      Usuń
  8. Czytając Twój przepis na jarzębinówkę, nabrałem dużego apetytu! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam Mariusz. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny, ja jeszcze nie wiem jak smakuje ale polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek