Letni romans w wersji keto – sernik na zimno z truskawkami i „galaretką” bez cukru

Są smaki, które pachną dzieciństwem, beztroską i wakacjami u babci. Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to klasyk, który królował na stole przy każdej letniej okazji. Ale kto powiedział, że będąc na keto musisz z niego rezygnować?

Mam dla Ciebie wersję, która zachowuje wszystko, co najlepsze: kremowość, świeżość i ten truskawkowy klik, ale bez cukru, bez glutenu i bez wyrzutów sumienia. To deser, który potrafi ochłodzić dzień, rozpromienić wieczór i zniknąć z lodówki, zanim zdążysz powiedzieć „zostaw trochę dla mnie”.


Składniki:

Spód (opcjonalny):

  • 100 g mąki migdałowej

  • 40 g masła (roztopionego)

  • 1 łyżka erytrytolu

  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (wiaderkowy lub trzykrotnie mielony)

  • 200 ml śmietanki 36% (schłodzonej)

  • 70–100 g erytrytolu (do smaku)

  • 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g) + 3 łyżki zimnej wody

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • sok z 1/2 cytryny (dla przełamania smaku)

Galaretka truskawkowa (keto):

  • 300 g świeżych truskawek

  • 150 ml wody

  • 2–3 łyżki erytrytolu (lub do smaku)

  • 1,5 łyżeczki żelatyny (ok. 6 g)

Wykonanie:

  1. Spód (jeśli robisz): Połącz składniki, wyłóż na dno tortownicy (18–20 cm), dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy (lub lekko podpiecz 10 min w 170°C, jeśli wolisz wersję „na twardo”).

  2. Masa serowa:

    • Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia, a potem podgrzej do rozpuszczenia (nie gotuj).

    • Twaróg zmiksuj z erytrytolem, wanilią i cytryną.

    • W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno i dodaj do masy serowej.

    • Na końcu, cienkim strumieniem, wlej rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając.

    • Przelej masę na przygotowany spód. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny.

  3. Galaretka truskawkowa:

    • Truskawki zmiksuj z wodą i erytrytolem. Podgrzej w garnuszku, nie doprowadzając do wrzenia.

    • Dodaj żelatynę, dobrze wymieszaj i lekko przestudź.

    • Gdy masa serowa stężeje, ułóż na wierzchu świeże plasterki truskawek i zalej galaretką.

    • Wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny, aż wszystko pięknie się zetnie.

Ten sernik to więcej niż deser. To chłodna przyjemność w czystej formie, która nie rozbija Twoich makrów i nie wywołuje pokusy powrotu do cukrowych grzechów. Dzięki truskawkom jest świeży, lekki i idealny na letnie dni. A dzięki żelatynie i tłuszczom – naprawdę sycący.

Podaj go na rodzinny obiad, grilla albo… zrób tylko dla siebie i jedz łyżką prosto z tortownicy. Nie oceniam.

Makrosy (na porcję, przy 10 porcjach, bez spodu):
Białko: ~7 g
Tłuszcz: ~15 g
Węglowodany netto: ~3–4 g

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek