Tort „Kinderowa Rozkosz” – spełnienie marzeń łasucha

Dzisiaj zupełnie nie Keto i nie dietetycznie - przygotuj się na bombę. Potrzebowałam czegoś ekstra, na urodziny i tak powstał łaciaty biszkopt z puszystym kremem śmietankowym, a całość ukoronowałam tym, co wszyscy kochamy od dzieciństwa – Kinderkami! Gdy położyłam na stole to cudo, nikt nie chciał go kroić… ale potem już nikt nie mógł się od niego oderwać. I choć wtedy nie zapisałam przepisu, dziś odtwarzam go specjalnie dla Was – krok po kroku.


Biszkopt łaciaty (forma 24 cm):
  • 6 jajek

  • 180 g cukru

  • 120 g mąki pszennej

  • 30 g kakao

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietanki 36%

  • 250 g mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ganache:
  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 ml śmietanki 30%

Dekoracja:
  • Kinder Bueno

  • Kinder Niespodzianki (połówki jajek)

  • Kinder Czekolada

  • czekoladowe draże

  • cukrowe perełki

  • opcjonalnie: kilka rozetek z kremu do dekoracji

Wykonanie: 

Biszkopt łaciaty:
  1. Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół).

  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka – krótko zmiksuj.

  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej i delikatnie wmieszaj do masy.

  4. Do osobnej miseczki przełóż połowę masy – do jednej dodaj kakao (1 łyżkę), do drugiej nie.

  5. Na dno formy (wyłożonej papierem) nakładaj po łyżce na przemian jasną i ciemną masę – aż do wyczerpania składników.

  6. Piecz ok. 35–40 minut, do tzw. suchego patyczka.

  7. Po ostudzeniu biszkopt przekrój na 2–3 blaty.

Krem śmietankowy:
  1. Zimną śmietankę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Na koniec dodaj wanilię.

  2. Schłodź przez 10 minut przed przekładaniem tortu.

Ganache:
  1. Czekoladę posiekaj, zalej gorącą śmietanką, odczekaj minutę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy.

  2. Odstaw do lekkiego zgęstnienia.

Składanie tortu:
  1. Blaty przełóż kremem – można dodać pokruszone Kinder Bueno między warstwami.

  2. Całość obłóż cienką warstwą kremu (tzw. crumb coat), schłodź 15 minut.

  3. Wylej ganache na wierzch i pozwól mu delikatnie spłynąć po bokach.

  4. Na górze poukładaj połówki jajek z Kinder Niespodzianek, kostki czekolady, rozetki z kremu, draże i wszystko, co czekoladowe i pyszne. Im więcej, tym lepiej!

To nie jest tort na co dzień. To tort na wow. Na urodziny, rocznice, imprezy rodzinne, albo po prostu – na poprawę humoru. Zachwyca smakiem i wyglądem. I daje ten błysk w oku, kiedy ktoś mówi: „Ale to Ty naprawdę sama zrobiłaś?”

Spróbuj, podziel się efektem i nie zapomnij – domowe cuda nie potrzebują wymyślnych składników, tylko serca i odrobiny fantazji.

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek