Kandyzowana skórka z pomarańczy :)

 Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie tylko dodatkiem do świątecznych wypieków. Ta zrobiona w domu jest nieporównywalnie smaczniejsza i aromatyczna niż kupiona. Słoiczek skórki pomarańczowej zawsze stoi na tacy w kuchni, gdyż uwielbiam z nią herbatę, ciasta, desery i lody. Potrzebne nam będą skórki obrane z pomarańczy, cukier i słoik.

Skórki pomarańczowe moczę w zimnej wodzie dwa dni - staram się przynajmniej trzy razy dziennie zmieniać wodę. Nożem usuwam jak najwięcej białej, grubej, gąbczastej części skórki, zwana albedo. Skórki kroję z najdrobniejszą kosteczkę. W słoiku układam 1 cm warstwę skórki i dokładnie zasypuję cukrem (tak ok 0,5cm) - ugniatam i tak na przemian skórka, cukier aż do wyczerpania skórki. Ostatnią warstwą jest cukier. Ugniatamy, zakręcamy i gotowe. W ciemnym miejscu skórka szybko zmięknie, z soku i cukru zrobi się wspaniały, gęsty syrop, będzie smaczna i aromatyczna. Ten sposób przygotowania kandyzowanej skórki jest bardzo dobry również dlatego, że w każdej chwili można dokładać kolejne porcje :)
Artykuł publikowany również na Przepis na Kobietę :)

10 komentarzy:

  1. Zainteresował mnie tez przepis bo zawsze tylko smażyłam skórkę i tylko do świątecznych wypieków. Fajny ciekawy, prosty sposób myślę że warty wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaletą jest to, ze bardzo prosty i że można dokładać skórkę - polecam :)

      Usuń
  2. Mmmm...doskonały pomysł Justynko, uwielbiam herbatę ze skórką pomarańczową (a zawsze kupowałam takową)...teraz już wiem co do czego i zapewne też zrobię słoiczek:)pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Ta kupna jest bardzo gruba i duża, gryzienie jej mnie przeraża :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. piękna dekoracja słoiczka...Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi dobrze smakować i dobrze wyglądać :) dziękuję Bożenko :)

      Usuń
  4. Super muszę zrobić sobie- obym tylko chwilkę wolną znalazła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto :) do herbaty i deserów będzie jak znalazł :)

      Usuń
  5. Bardzo praktyczna porada - muszę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger