Drobiowy salcesonik :)
Witajcie, witajcie :) Naszło mnie dziś na zrobienie jakiegoś mięsiwka do chlebka - w moim przypadku do placków Dukana :) Najnowszy wynalazek z mięsa mielonego (drobiowego) i piersi z kurczaka :)
Potrzebujemy: 1 kg mięsa mielonego, trzy cebulki, 2 jaja, pierś z kurczaka, sól, pieprz, bułka tarta, majeranek, jałowiec i inne zioła - jakie tylko sobie życzycie.
Potrzebujemy: 1 kg mięsa mielonego, trzy cebulki, 2 jaja, pierś z kurczaka, sól, pieprz, bułka tarta, majeranek, jałowiec i inne zioła - jakie tylko sobie życzycie.
Zaczynamy: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
Do mięsa dodajemy dwa surowe jaja,
przyprawy, zioła i podsmażoną cebulę. Mieszamy dokładnie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z mięsem mielonym. Blachę
prostokątną natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Mięsko
wykładamy na blachę i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Wyszło coś co przypomina salceson :) smakuje bardzo dobrze i jest dietetyczne. Mniam :) Polecam :)
Justynko...wygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńWybacz mi ale...nie byłabym sobą gdybym nie wcięła się w tekst :D
Jak chcesz bardziej lekko dla diety...w miejsce bułki daj otręby owsiane. A foremki nie natłuszczaj...to dodatkowe 100 albo więcej kalorii... wystarczy sam papier do pieczenia. Zawsze to coś...
Jeszcze raz sorry:)))
Przyznaję rację :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńi smakuje, możesz mi wierzyć na słowo :)
Usuńtak dawno nie zaglądałam, aż wstyd...
OdpowiedzUsuńale myślałam, to też się chyba troszkę liczy? ;)
wróciłam już do "normalnego" życia, więc będę częściej wpadać na coś dobrego albo tylko na ploteczki ;)))
pozdrawiam Cię serdecznie, Justynko :***
Fajny przepis, bo nieoklepany, na solidne śniadanko.
OdpowiedzUsuń