Truskawkowe babeczki
Muffinki truskawkowe ze słodką truskawkową polewą to moja dzisiejsza propozycja dla wszystkich łasuchów. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne :) Zapraszam :)
- 200 g truskawek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka po jednym, cały czas ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, porcjami dodajemy do masła, ucieramy, na koniec dodajemy mleko - miksujemy. Połowę truskawek umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na małe cząstki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na muffinki wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. wyjmujemy z piekarnika i przygotowujemy lukier. Z pozostałych truskawek odkładamy trzy do dekoracji resztę miksujemy. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny. Ostudzone babeczki ozdabiamy lukrem i cząstką truskawki.
Takie delicje mogę jeść codziennie; )))
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja ;)
UsuńAleż przepysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJuż samo zdjęcie zachwyca moje zmysły:) Bardzo smakowity przepis i na czasie:)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam ;)
Usuń