Dżem truskawkowy z pomarańczą, migdałami i chilli
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to 2 słoiczki pysznego truskawkowego syropu i 2 słoiczki dżemu, a to wszystko tylko z 1 kg owoców. Piszecie się na to - myślę, że tak :) Można je zrobić do bieżącego konsumowania, można oczywiście zrobić w większej ilości jako zapasy na zimę.
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka migdałowych płatków
Truskawki myjemy, osączamy, odszypułkujemy i wkładamy do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną na małe cząstki pomarańczę oraz szklankę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i stawiamy na ogień. Po zagotowaniu gotujemy do momentu kiedy owoce puszczą dużo soku - około 20-30 minut - w razie potrzeby zbierać powstałą pianę. Do dwóch czystych, wyparzonych słoików odlać gotujący się syrop, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Do dżemu dodajemy łyżkę migdałowych płatków i 1/2 łyżeczki chilli. Gotujemy 10 minut, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli kto się obawia może oczywiście pasteryzować - ja tego nie robię, bo nie ma potrzeby, nigdy nic się nie zepsuło.
Dzięki za przepis,chyba się ośmielę i zrobię ,bo strasznie mnie zaciekawił smak tego dżemu,a i syrop złamane truskawki pomarańczą musi być ciekawy smakowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Mam nadzieję, nam bardzo smakuje, to nasz ulubiony :)
UsuńBardzo kusząco się zapowiada, może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam i polecam, jest bardzo pyszny :)
UsuńTruskawki z pomarańczą i chilli - brzmi bardzo intrygująco! Przepisy bardzo proste. Ja w tym roku zrobiłam konfiturę w truskawek i rabarbaru.
OdpowiedzUsuńZ truskawek i rabarbaru to też moja ulubiona :)
Usuń