Syrop z kwiatu czarnego bzu

Na blogach królują kwiaty czarnego bzu, więc wszyscy mają syrop - mam i ja :) Niesamowity, wyjątkowy w smaku, jest świetnym dodatkiem zarówno do zimnych, jak i ciepłych napojów. Jeśli jesteście ciekawi, co takiego cennego kryje w sobie czarny bez zapraszam na U mnie na wsi - tutaj


  • 120 baldachów kwiatów czarnego bzu zbierane w słoneczny dzień i pozbawione łodyżek
  • 4 litry wody
  • 2 kg cukru
  • sok z 6 cytryn
Kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny dzień, układamy na białym papierze śniadaniowym, aby ułatwić ucieczkę żyjącym w nich owadom i pozostawiamy przez godzinkę. Po tym czasie nożyczkami odcinamy kwiaty od łodyżek. Kwiaty zalewamy 4 litrami wrzątku i odstawiamy na 12 godziny w chłodne miejsce. Następnie przecedzamy i lekko wyciskamy. Dodajemy sok z cytryny i cukier i zagotowujemy. Przelewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoiczków. Odwracamy je dnem do góry i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować :)

Komentarze

  1. Zawsze myślałam, że ten syrop wychodzi ciemniejszy :) Ja niestety nie mam pod ręką czarnego bzu... :(
    Dziękuję za dołączenie do mojej grupy na FB
    Z chęcią dołączam też do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On robi się trochę ciemniejszy jak postoi ;)z owoców czarnego bzu jest ciemny ;) Witam w gronie obserwatorów jest mi bardzo miło ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek