Legumina z truskawkami
Leguminę, delikatnie słodką, z cynamonową nutą, można przygotować z różnymi owocami. Wspaniale smakuje z jagodami, malinami i truskawkami. Ja korzystając, z o wiele za krótkiego, truskawkowego sezonu, postanowiłam wykorzystać właśnie te owoce. Leguminę z kaszy manny uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W naszym domu znika w błyskawicznym tempie :)
- 2 szklanki kremówki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15 czubatych łyżek kaszy manny
- truskawki
W garnku zagotowujemy kremówkę z mlekiem, cukrem i cynamonem. Cały czas mieszamy, wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy szklane lub ceramiczne miseczki - ja użyłam kokilek. Na dno układamy warstwę pokrojonych owoców. Wykładamy na nie ciepłą masę, lekko ugniatamy i wyrównujemy łyżką - moczoną w wodzie. Kiedy masa wystygnie wkładamy miseczki do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i już możemy się delektować.
Wygląda pysznie! Też uważam,że sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko ;)
OdpowiedzUsuńDlatego trzeba korzystać ile wlezie ;)
UsuńAle fajne :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie dla dzieci ale dorośli też nie odmówią ;)
UsuńPięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu i pozdrawiam :)
UsuńKochana wspaniały deser :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło - dziękuję ;)
Usuń