Sałatka Pompadour
Nie wiem jak Wy, ale w upały staram się serwować i jeść więcej posiłków "na zimno". Niska temperatura posiłku przyspiesza przemianę materii. W czasie trawienia nasz organizm dąży
do wyrównania temperatury, czyli ogrzewa jedzenie. Do tego potrzebuje energii, ją zaś pozyskuje dzięki spalaniu kalorii. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka Pompadour. Wykorzystywana do dań obiadowych jako alternatywa ziemniaków i warzywa :) Sałatka świetnie pasuje do mięska lub ryby podawanych na ciepło :)
- 800 g ziemniaków
- 400 g selera
- 400 g kalafiora - samych różyczek
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Różyczki kalafiora ugotować al dente. Seler obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. seler i kalafiora odcedzić i ostudzić. Warzywa połączyć ze sobą. W tym czasie przygotować sos:
- 5 łyżek śmietany 12 %
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa
Majonez wymieszać dokładnie ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Warzywa wymieszać dokładnie z sosem i wstawić do lodówki na 30 minut.
O, to mi bardzo pasuje na najbliższe, raczej ciepłe dni. Dzięki za pomysł, na pewno zrobię. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mam nadzieję, że będzie smakować :)
Usuńzgłosiła się zwyciężczyni rozdania?
OdpowiedzUsuńTak, zgłosiła się i być może przesyłka już do niej dotarła :)
UsuńTo musi byc dobre. Robię :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńnigdy nie jadłam, chyba dzisiaj wypróbuję,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a zapraszam, zapraszam :) pozdrawiam :)
UsuńZapowiada się apetycznie, na początek jadzą oczy :9
OdpowiedzUsuńJest apetycznie - zapewniam i polecam :)
Usuń