Placki z młodych ziemniaków z sosem ziołowym
Ojojoj :) Wieje, pada, brrrr aż strach z domu wyjść :) A za mną od kilku dni "chodzą" placki ziemniaczane :) W moim rodzinnym domu jedliśmy je po prostu z cukrem i inaczej sobie nie wyobrażałam. Moi znajomi z południa Polski pytali, jak można jeść ziemniaki na słodko - co kraj to obyczaj :) Z czasem zaczęłam sama eksperymentować. Dziś przedstawiam Wam jeden z ulubionych przepisów :)
- 1 kg obranych młodych ziemniaków
- jajko
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o średnich oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia :)
A teraz sos, który najlepiej zrobić wcześniej by przeszedł smakami leżakując w lodówce :)
- po dwie gałązki: mięty, bazylii, oregano, pietruszki, koperku, szczypiorku
- duże opakowanie jogurtu naturalnego - gęstego - mój miał być, ale nie był :)
- 6 łyżek majonezu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Zioła umyć, osuszyć, posiekać. Majonez rozmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Włożyć do lodówki. Sos smakuje świetnie do przeróżnych sałatek.
Świeżo usmażone placki przed podaniem polać sosem. Smacznego :)
uwielbiam takie jedzonko
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńKocham placki ziemniaczane, z nowych w tym roku jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWierzę Elu, że jeszcze będzie okazja ;)
UsuńPLACKI ZIEMNIACZANE UWIELBIAM,ALE Z SOSIKIEM TAKIM JESZCZE NIE PRÓBOWAŁAM-MUSZĄ BYĆ PYSZNE.....
OdpowiedzUsuńSą Kasiu , potwierdzają to dzieciaki, najsurowsi krytycy kulinarni ;)
Usuń