Ciasto porzeczkowe pod kołderką
Wczoraj zerwane porzeczki jeszcze wydaje się, że pachną słońcem - cudownie :) Ciasto, które Wam dziś proponuję rozpływa się w ustach i jest czarująco słodko-kwaśne :) Do kawki lub filiżanki herbaty smakuje wyśmienicie :)
Ciasto:
400 g mąki
250 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
Mąkę przesiewamy i siekamy w masłem. Dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kołderka:
400 g porzeczek czerwonych
100 g porzeczek czarnych
5 łyżek wiórków kokosowych
4 białka
szklanka cukru
szczypta soli
Porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. dodajemy małymi partiami cukier cały czas ubijając. Kiedy beza będzie gładka i lśniąca dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem. Ciastem wykładamy spód i brzegi blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut - ciasto musi być dobrze podpieczone. Do bezy dodajemy porzeczki, delikatnie mieszamy i wykładamy bezę na ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje, zrobić kawę lub herbatę i delektować się tym cudownym słodko-kwaśnym duetem.
Wygląda przesmacznie :)).
OdpowiedzUsuńMałgosiu i uwierz mi na słowo, jeśli oczywiście lubisz słodko-kwaśne smaki będzie zachwycona ;) Polecam :)
UsuńPyszne! Powiedz jak, wyślę zdjęcie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, najlepiej na FB na https://www.facebook.com/SunflowerWWolnejChwili
Usuń