Marmolada morelowa z pomarańczą i syrop morelowy
Morela u Dziadka bogato obdarzyła nas w tym roku złotymi, słodkimi, zdrowymi owocami. W związku z tym będę Was zasypywać przepisami na morelowe przetwory. Na początek niesamowicie aromatyczna marmolada morelowa, a do tego, za jedną robotą, wspaniały morelowy syrop. Marmolada nadaje się na pieczywko, a syrop używamy do polewania lodów, budyniu i oczywiście napojów.
Morele płuczemy osuszamy, drylujemy, kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na całą noc. Po tym czasie stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Mieszając gotujemy 20 minut. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i chwilę gotujemy. Następnie zlewamy syrop i gorącym napełniamy słoiki lub butelki.
4 kg moreli
2 kg cukru
skórka otarta z dwóch pomarańczy
2 pomarańcze bez pestek
Morele płuczemy osuszamy, drylujemy, kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na całą noc. Po tym czasie stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Mieszając gotujemy 20 minut. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i chwilę gotujemy. Następnie zlewamy syrop i gorącym napełniamy słoiki lub butelki.
Do
moreli dodajemy pokrojone drobno, pozbawione pestek pomarańcze i
gotujemy mieszając do rozpadnięcia owoców. Gorącą marmoladę przekładamy
do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem aż
wystygną. Przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli ktoś
się ma pewne obawy może pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)