Morele marynowane
Szaleństwo morelowe :) Tym razem marynowane - cudowne do przeróżnych dań, podawanych zarówno na zimno, jak i na gorąco, mięsa oraz wątróbki :) Zalewa z dodatkiem przypraw korzennych i miodu nadaje im niepowtarzalnego, kuszącego smaku.
2 kg moreli
2 szklanki octu winnego
1 szklanka wody przegotowanej
100 g cukru
100 g miodu
10 goździków
kawałek cynamonu
łyżeczka kardamonu
40 g soli
Umyte morele wrzucamy na 2 minuty do wrzątku wyjmujemy na sito, przelewamy zimną wodą, osączamy i drylujemy. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, goździkami, cynamonem i kardamonem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut na małym ogniu, dodajemy ocet i miód - zagotowujemy. Połówki moreli układamy ciasno w słoiczkach. Marynatę przecedzamy i zalewamy nią morele. Szczelnie zamykamy.
Wyglądają niezwykle apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż czuję ich niesamowity aromat :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń