Konfitura morelowa z migdałami
Dziś kolejna propozycja morelowa. Trochę inna odsłona konfitury, tym razem z migdałami. Nikogo pewnie nie zaskoczę, bo przepis jest powszechnie znany :) Chcę tym wpisem Was zachęcić do przygotowania i delektowania się ją :)
Płatki migdałowe uprażyć bez tłuszczu na złoto. Morele myjemy i usuwamy pestki. Pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać w garnku z cukrem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 20 minut. Co jakiś czas wymieszać. Wystudzić i na drugi dzień znów zagotować. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dodać do konfitury. Gorącymi napełnić czyste, wyparzone słoiki i dokładnie zakręcić.
- 2 kg moreli
- 1 kg cukru
- 8 łyżek płatków migdałowych
Płatki migdałowe uprażyć bez tłuszczu na złoto. Morele myjemy i usuwamy pestki. Pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać w garnku z cukrem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 20 minut. Co jakiś czas wymieszać. Wystudzić i na drugi dzień znów zagotować. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dodać do konfitury. Gorącymi napełnić czyste, wyparzone słoiki i dokładnie zakręcić.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)