Faszerowana cukinia w najprostszej wersji
Cukiniowy czas jeszcze trwa więc korzystajmy :) Właściwości cukinii opisałam na moim wiejskim blogu, kto jeszcze nie czytał niech zajrzy tutaj. Smaczna, zdrowa i pożywna, wspaniała pod wieloma postaciami. U mnie dzisiaj najprostsza - faszerowana :) Nawet Młody zjadł ze smakiem mimo iż na leczo kręcił nosem.
- 2 cukinie
- 1/2 kg mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- żółty ser
- sól i pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Łyżeczką wydrążyć miąższ ze środka zostawiając około 1 cm brzegi. Cukinię skropić oliwą i oprószyć solą.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory zaparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim cebulę. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przeciśnięty czosnek. Farszem napełniamy cukinie.
Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Przed wyjęciem nakłuwamy widelcem sprawdzając miękkość cukinii :) Smacznego :)
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńHm...Mam jedną cukinię w lodówce i nie wiem co z nią zrobić , może wypróbuję Twój przepis...?
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię z pieca. Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń