Modra kapusta w słoiku często gości na naszym stole. Jest ona świetnym dodatkiem go mięska. Zamknięta w słoiku cieszy smakiem gdy tylko najdzie nas ochota.  Smaczna, zdrowa i w pięknym kolorze.


  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
Kapustę szatkujemy, przesypujemy solą i odstawiamy na kilka godziny. Odlewamy powstały sok. Do dużego garnka wlewamy wodę, olej, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liście laurowy i pieprz. Zagotujemy zalewę i dodajemy odsączoną kapustę. Gotujemy ją około 15 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 20 minut.

Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis. Lubię taką kapustę, ale przyznam, że nigdy sama nie robiłam. Zawsze kupowałam. Domowej roboty jest z pewnością dużo lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ale nigdy w słoje nie kładę. Gorzej, że w domu niespecjalnie lubią czerwoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W piekarniku nigdy nie pasteryzowałam...
    Czy tak tradycyjnie słoiki do wody i w garnku też można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście że można :) Ja pasteryzuję w piekarniku z czystego lenistwa - przyznaję się bez bicia ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek