Modra kapusta w słoiku
Modra kapusta w słoiku często gości na naszym stole. Jest ona świetnym dodatkiem go mięska. Zamknięta w słoiku cieszy smakiem gdy tylko najdzie nas ochota. Smaczna, zdrowa i w pięknym kolorze.
- 3 kg czerwonej kapusty
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 liście laurowy
- 6 ziaren pieprzu
Kapustę szatkujemy, przesypujemy solą i odstawiamy na kilka
godziny. Odlewamy powstały sok. Do dużego garnka wlewamy wodę, olej, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liście laurowy i pieprz. Zagotujemy zalewę i dodajemy odsączoną kapustę. Gotujemy ją około 15 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 20 minut.
Bardzo fajny przepis. Lubię taką kapustę, ale przyznam, że nigdy sama nie robiłam. Zawsze kupowałam. Domowej roboty jest z pewnością dużo lepsza :)
OdpowiedzUsuńLubię ale nigdy w słoje nie kładę. Gorzej, że w domu niespecjalnie lubią czerwoną kapustę :)
OdpowiedzUsuńW piekarniku nigdy nie pasteryzowałam...
OdpowiedzUsuńCzy tak tradycyjnie słoiki do wody i w garnku też można?
Ależ oczywiście że można :) Ja pasteryzuję w piekarniku z czystego lenistwa - przyznaję się bez bicia ;)
Usuń