Szaszłyki z pikantnymi klopsikami
Po nocnej burzy, trochę się ochłodziło i od razu zachciało mi się grilla. Najszybciej to jakaś kiełbaska, albo kaszanka z kapustą kiszoną, ale chciałam czegoś innego. Zapraszam na szaszłyki z klopsikami. Podstawą do szaszłyków są pikantne klopsiki, poza tym dodajecie to co lubicie.
Boczek, por, paprykę, cukinię kroimy na 2 cm kawałki. Nadziewamy naprzemiennie z pulpecikami na patyki do szaszłyków.
Układamy na tacce aluminiowej i opiekamy po 5 minut z każdej strony. I gotowe :)
Jeśli używacie patyków do szaszłyków namoczcie je wcześniej w zimnej wodzie, nie będą się przypalały :)
- 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
- cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- curry
- sól
- pieprz
- chilli
- por
- papryka
- cukinia
- 200 g boczku wędzonego
Boczek, por, paprykę, cukinię kroimy na 2 cm kawałki. Nadziewamy naprzemiennie z pulpecikami na patyki do szaszłyków.
Jeśli używacie patyków do szaszłyków namoczcie je wcześniej w zimnej wodzie, nie będą się przypalały :)
Fajny pomysł z tymi pulpecikami, chętnie spróbuję. U nas dalej ukrop i ani kropli deszczu!
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Ewuniu u nas niby pada, czekam i czekam na deszcz z utęsknieniem :) Myślę, że szaszłykami się nie rozczarujesz, polecam :)
Usuń