Chleb z otrębami
Witajcie Kochani :) Obiecałam Wam powrót, a tu choróbsko mnie dopadło. Gorączki nie miałam więc do pracy codziennie dreptałam, ale po powrocie leżakowanie do rana uskuteczniałam :) Tak mnie znów na jakiś dobry chlebek naszło :) Przeszukałam mój ulubiony Kotlet TV i znalazłam bardzo interesujący przepis :) Zanim Wam go przedstawię zachęcam do odwiedzania Kotlet TV - wspaniałe kulinarne inspiracje :) Przepis jest na mały chlebek, jeśli chcecie normalnego rozmiaru w keksówce proponuję wziąć podwójną porcję.
- 250 g mąki pszennej
- 80 g otrąb pszennych
- 180 ml wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
Drożdże rozpuściłam w odrobinie wody z łyżeczką cukru. Wrzuciłam do miski wszystkie składniki, dodałam drożdże, wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Przykryłam lnianą ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia 1 godzinę. Po tym czasie przełożyłam do foremki i znów pozostawiłam, aby wyrosło. Piekłam 25 minut w 230 stopniach.
Chlebek bardzo smaczny - polecam wszystkim :)
Lubię taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda:) a ja już się zaopatrzyłam w automat do pieczenia chlebka i piekę od czasu do czasu. Dziś właśnie też upiekłam ale staram się z mąki pszennej razowej bo jest zdrowsza. Nie ma to jak własny wypiek:))
OdpowiedzUsuńchyba ukradnę przepis :) uwielbiam domowe chlebki :)
OdpowiedzUsuń