Babka pomarańczowa
Do popołudniowej kawy lub herbaty polecam Wam dziś lekką, aromatyczną babkę, z pomarańczową skórką, oblaną lukrem. Pamiętajcie o tym, aby wszystkie składniki babki miały temperaturę pokojową, wtedy unikniecie tzw. zakalca :)
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 400 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 2 pomarańczy
Pomarańcze należy dokładnie umyć w gorącej wodzie, wytrzeć do sucha przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Jeśli nie dysponujemy skórką kandyzowaną ocieramy z nich skórkę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy skórkę pomarańczową i po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy dokładnie mieszając. Wlewamy sok i mleko a na koniec proszek do pieczenia. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę :) Po wyjęciu z piekarnika czekamy do ostygnięcia i polewamy lukrem :) Częstujcie się :)
Oj! piękna ta babka :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
Uwielbiam babke ;)
OdpowiedzUsuń