Placek jabłkowy z kruszonką
Goście zapowiedzieli wizytę za godzinę? Nie martw się, zdążysz zrobić aromatyczny jabłkowy placek z kruszonką :)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- skórka starta z jednej cytryny
- 100 g mąki pszennej (typ 450)
- 100 g mąki razowej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, sól, skórkę z cytryny, mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
500 g jabłek obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie plastry. Jabłka skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście, posypać cukrem i cynamonem.
75 g miękkiego masła
75 g cukru
75 g mąki
75 g miękkiego masła
75 g cukru
75 g mąki
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, super. Również pozdrawiam Justynko
OdpowiedzUsuńO mamo jakie pyszności, aż u siebie czuję zapach tego cynamonu :)
OdpowiedzUsuń