Zupa marchewkowa z pieczarkami
Uwielbiamy zupy :) Są smaczne, treściwe i można byłoby rzec, że gotują się same :) Dziś proponuję Wam zupę marchewkową w innej, bardzo interesującej odsłonie. Dodatek mięsa mielonego i pieczarek czyni ją wyjątkową.
- 200 g pieczarek
- sok z cytryny
- 3 marchewki
- 150 g mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 g ryżu
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1 litr wody
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 1/2 pęczka pietruszki
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na 1 łyżce oliwy - przełożyć do garnka. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na 1 łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone, cebulę i czosnek. Przełożyć do grzybów. dodać marchewki i ryż, zalać 1 litrem wrzątku. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Jeśli ryż jest miękki dodajemy 2 łyżki śmietany i przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. I zupka gotowa :) Polecam :)
Takiej zupki jeszcze nie jadłam, musze wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńJuż od samego patrzenia zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki nie znam ale wygląda bardzo smakowicie. :D
OdpowiedzUsuńAkurat szukam pomysłu na jutrzejszy obiadek :))
OdpowiedzUsuń