Schab po cygańsku w kokilkach
Schab po cygańsku to sposób na urozmaicenie obiadu. Dziś proponuję Wam przygotowanie go w kokilkach. Smaczny, zapieczony, z warzywami i na ostro - czyli tak jak lubię :)
Podaję przepis na cztery porcje:
4 plastry schabu - rozbijamy cienko, oprószamy solą i pieprzem
2 marchewki - kroimy w cieniutkie plasterki
2 cebule - kroimy w półplasterki
papryka słodki
chilli
zioła prowansalskie
majonez
żółty ser - starty
Na dno kokilek układamy plasterki marchewki
Na marchewkę wykładamy cebulę - u mnie niewiele bo dzieci nie bardzo przepadają :)
Warzywa oprószamy papryką, chilli i ziołami prowansalskimi
Warzywa zakryć plastrem schabu
Posmarować schab majonezem
Posypać potartym serem
Zakryć folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę, po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze około 15 minut.
Gotowy i bardzo smaczny - polecam :)
Ale bym zjadła mniam :D
OdpowiedzUsuńOO jestem w szoku bardzo fajnie to wygląda, ale zapytam jak to jeść? Wyłożyć na talerz czy z tej foremki? Mięso zmięknie na tyle, że nie trzeba noża? Bo on tam chyba nie wejdzie.
OdpowiedzUsuńMoje kokilki maja 11 cm średnicy, jemy bez przekładania na talerz spokojnie nóż I widelec dadza radę;)
OdpowiedzUsuńTakiego sposobu na schab nie znam. Wygląda świetnie, chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.