Jogurtowa babka z rodzynkami

   Witajcie. Nie wiem jak u Was, ale u nas na Wielkanoc babka musi być. Moja dzisiejsza propozycja to babka jogurtowa - lekka, smaczna i pachnąca :) Przygotowanie tej babki jest dziecinnie proste i nie wymaga użycia miksera :)


  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • garść rodzynek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy i osuszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt i cukier - mieszamy. Dodajemy mąkę i olej i mieszamy, następnie wrzucamy rodzynki i mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy babkę przez 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem.

6 komentarzy:

  1. Kurcze, wydaje się proste :) Z jogurtem nigdy nie robilam, podbieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iście świąteczny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam prostego przepisu na babkę, Twoja świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię jogurtową i ją bardzo lubię. Bardziej, niż te maślane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justynko. swieta za pasem wiec tradycyjnie przeszukuje Twoje przepisy w poszukiwaniu :D i mam, biore, dziekuje artystko Ty moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger