Legumina z truskawkami

  Leguminę, delikatnie słodką, z cynamonową nutą, można przygotować z różnymi owocami. Wspaniale smakuje z jagodami, malinami i truskawkami. Ja korzystając, z o wiele za krótkiego, truskawkowego sezonu, postanowiłam wykorzystać właśnie te owoce. Leguminę z kaszy manny uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W naszym domu znika w błyskawicznym tempie :)

z kaszy manny
  • 2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 czubatych łyżek kaszy manny
  • truskawki
W garnku zagotowujemy kremówkę z mlekiem, cukrem i cynamonem. Cały czas mieszamy, wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy szklane lub ceramiczne miseczki - ja użyłam kokilek. Na dno układamy warstwę pokrojonych owoców. Wykładamy na nie ciepłą masę, lekko ugniatamy i wyrównujemy łyżką - moczoną w wodzie. Kiedy masa wystygnie wkładamy miseczki do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i już możemy się delektować.

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Też uważam,że sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego trzeba korzystać ile wlezie ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szczególnie dla dzieci ale dorośli też nie odmówią ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger