Cytrynowa chmurka z kokosową posypką - ciasto bez pieczenia
Szukacie prostego i smacznego przepisu na ciasto. Ja polecam Wam ciasto od Kulinarnej Wioli, proste w wykonaniu, bez pieczenia, lekkie, orzeźwiające - w sam raz na wiosenną pogodę.
- 500 g serka z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śnieżki
- 1 szklanka zimnego mleka
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wody
- herbatniki
Dno kwadratowej formy wykładamy herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Śnieżki ubijamy ze szklanką mleka. Łączymy Śnieżki z serkiem cały czas miksując. Po połączeniu powoli wlewamy zimną galaretkę, cały czas miksując. Powstałą masę wykładamy na herbatniki i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy kokosową posypkę.
6 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki - mieszamy Posypka jest gotowa gdy będzie miała złoty kolor. Posypujemy ciasto i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Wygląda na bardzo proste do zrobienia - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTaki przepis to cos dla mnie i moich dzieci :) uwielbiamy słodkości pod każda postacią :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Moje tez bardzo lubią, ale największym smakoszem jest mój Mąż :)
UsuńTo coś dla mnie zdecydowanie :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, mam nadzieję, że posmakuje :)
UsuńDelikatny i lekki deser!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję przepis.
Jak smacznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńMmmm to już wiem co piekę w sobotę. Genialny przepis 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWydaje się że jest proste, a wygląda naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuńJest bardzo proste i daje możliwość przeróżnych kombinacji :)
UsuńBardzo chętnie to zrobię w upalny weekend. Kusi cytrusowym smakiem☺️
OdpowiedzUsuńTen cytrynowy smak jest rzeczywiście bardzo orzeźwiający :)
UsuńCiekawy przepis. Mam pytanie, co to są te Śnieżki? Bo ja takich rzeczy w swojej kuchni nie używam :O Może kiedyś zrobię, ale moja rodzina za taką formą ciast nie przepada, a ja sama nie jadam.
OdpowiedzUsuńW każdym razie wygląda pięknie i na pewno smakuje pysznie. :)
Śnieżka jest w paczce, jest to taki proszek, który z miksowany z mlekiem gęstnieje i robi się z niego taka niby ubita śmietana, jednak jakbym mogła podpowiedzieć to lepiej dodać ubitą śmietanę :)
UsuńProsto i smacznie to zawsze najlepsza rekomendacja ;)
OdpowiedzUsuń