Syrop z Lilaka
Lilaki kwitną w maju, cudownie pachną i pięknie wyglądają :) Mają one również niesamowite właściwości lecznicze. Syrop z lilaka jest aromatyczny, można dodawać go do wody, herbaty i deserów. Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwwirusowo i przeciwkaszlowo.
- 10 kwiatostanów
- woda
- sok z 2 cytryn
- 1 kg cukru
Kwiaty pozbawiamy łodyżek. Zalewamy je gorącą wodą tak, aby dokładnie przykryła kwiaty i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem 24 godziny. Odcedzamy kwiaty, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy syrop osiągnie 70 stopni przelewamy go do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Pozostawiamy je pod kocem do ostygnięcia.
Chyba zrobię w tym roku :)
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć ile użyć wody, bo można w różnej wielkości naczyniu umieścić płatki bzu.1 kg cukru rozpuszczony w różnej ilości "wywaru" da inną intensywność intensywność słodkości.Nie wiem również czy woda może być wrząca i czy należy pasteryzować powstały syrop aby przetrzymał np.do zimy.
OdpowiedzUsuńWoda musi dokładnie zakrywać kwiaty, najlepiej jeśli tak na 1 cm ponad powierzchnią kwiatów. Zalewamy gorącą wodą. To jest syrop więc musimy liczyć się z tym, że jest bardzo słodki :) Nie pasteryzujemy, pozostawiamy pod kocem do ostygnięcia.
UsuńTeraz już za późno, bo lilaki już przekwitły ale na drugi rok też zrobię. Dziękuję za te przepisy
OdpowiedzUsuńTakiego soku jeszcze nigdy nie próbowałam. Natomiast zamiast tego uwielbiam https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/ice-tea-pl czyli wspaniałą mrożoną herbatę.
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze kwitna lilaki, jutro ide zrywac....
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) nigdy takiego nie przygotowywałam :)
OdpowiedzUsuńKwitnie - to robię .
OdpowiedzUsuńwiatm a jak przechowujemy taki syrop czy wtstarczy chłodne miejsce
OdpowiedzUsuńJa ma w spiżarce w domu i daje radę :) pod kocem wszystkie się zassały i ilość cukru jest słuszna, wiec powinny przetrwać :)
UsuńOd kilku lat robię syrop lilakowy naprawdę pychota
OdpowiedzUsuńSpotkałam przepis z greifrutem muszę wypróbować
Dobry jest też dżem raczej galaretka na bazie lilakowego syropu
Ja robię taka galaretkę używając pektyny cytrynowej do zagęszczenia
Poczytajcie warto zrobić
Dla mnie to za dużo cukru ja daję mniej
Jednak jazdy robi co lubi
Dziękuję za przepis 😁
Czy ma znaczenie kolor lilaka?
OdpowiedzUsuńNie ma żadnego znaczenia :)
Usuń