Słodko-pikantne udka z kurczaka
Nie ma to jak kawał pysznego mięcha :) Dziś mam dla Was udka i to nie byle jakie - słodko-pikantne :) Są one z rodzaju tych, które nie wymagają nakładu pracy - czyli takie, jakie lubię. Mam nadzieję, ze Wam również posmakują :)
- 3 ćwiartki z kurczaka lub 6 udek
- sól
Marynata:
- 120 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki brązowego
- sok z 1/2 cytryny
- 40 ml oleju rzepakowego
Z mięsa zdejmujemy skórę i nacinamy nożem w kilku miejscach, nacieramy solą i wstawiamy do lodówki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty i za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie smarujemy. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną godzinę. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 1 godzinę.
Potrawa idealnie trafiająca w moje kubki smakowe!
OdpowiedzUsuń