Gotowane szparagi z sosem holenderskim
Szparagi są niesamowicie bogate w witaminy i składniki mineralne, a sezon na nie bardzo krótki, dlatego nie czekajcie :) Łatwe w przygotowaniu, bardzo apetyczne, zdrowe, uważane za silny afrodyzjak, niskokaloryczne, lekkostrawne - można wymieniać i wymieniać :) Ale nie ma co dyskutować, trzeba iść i kupować :)
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, związujemy lekko w pęczek. W wyższym garnku gotujemy wstawiając szparagi pionowo, wlewamy gorącej wody tyle, aby nie zanurzyć główek. Do wody dodajemy po łyżeczce cukru i soli, gotujemy ok 8 minut.
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka winnego octu
- 100 g masła
- sól
- pieprz
Masło roztapiamy. Zagotowujemy wodę, na garnku ustawiamy metalową miskę, wbijamy do niej żółtka i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo roztopione masło, sok z cytryny, ocet - cały czas mieszając energicznie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi układamy na półmisku i polewamy sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)