Domowa szynka gotowana

Nie ma to jak domowe wyroby, a ja lubię wiedzieć co jem :) Zachęcam wszystkich do robienia własnych domowych wędlin i kiełbas. Nie jest to ani trudne, ani wielce pracochłonne. 


Potrzebujemy:
  • szynkę wieprzową kulkę (do. 1,5 kg)
  • 6 ząbków czosnku
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso opłukać, osuszyć, związać sznurkiem, natrzeć czosnkiem, zawinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 12 godzin.
  • 2 l wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Wszystkie składniki zagotować i zostawić do wystygnięcia - pod przykryciem.  Szynkę włożyć do zimnej zalewy, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 10 minut, pozostawić w zalewie do wystygnięcia ok. 10 godzin. Po tym czasie znów doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku papierowym i już się można delektować. Smacznego :)

Komentarze

  1. Super, to prawda , ze jak samemu sie zrobi to przynajmniej wiadomo, co jemy:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuje sie tyle ile wazy. Czyli 1.5 kg=1,5g

    20min to stosunkowo za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to tak należy gotować.Krótko,wtedy jest bardziej soczysta.

      Usuń
    2. Zgadza się, gdyby szynka gotowała się tyle czasu ile waży nie dałoby się jej pokroić, byłaby twarda i sucha :) ta zasada sprawdza się ale w piekarniku :)

      Usuń
  3. Moze zostawic do wystudzenia w tej wodzie wtedy bedzie bardziej soczysta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za każdym razem pozostawiać w zalewie do wystygnięcia.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Syrop z Lilaka