Babka rumowa
Jak to mówią: "Gość w dom, babka na stół" :) Polecam Wam dziś przepyszną Babkę rumową :) Świetnie smakuje w doborowym towarzystwie :) Do tego "dobra kawa" i gotowe :)
Składniki:
- 1 kostka Kasi
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 350 g mąki
- aromat rumowy
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po
jednym jajku i po łyżce mąki oraz
mleko - aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać aromat rumowy i dokładnie wymieszać. Babkową formę
wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto.
Wstrząsnąć formą kilka razy i stuknąć o blat, żeby ciasto się wyrównało Piec przez godziną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakuje zarówno oblana lukrem jak i czekoladą - to już Wasz wybór :) Polecam i życzę smacznego :)
mmmm :D
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda ta babka z kolorowym lukrem :)
OdpowiedzUsuńdasz kawałek??? ;)
Justynko znając pojemność mojej głowy po dwóch kawałkach zsuwam się pod stół. :)))
OdpowiedzUsuńZjadłabym! :D
OdpowiedzUsuńUrocza babeczka!Powinnaś brać udział w konkursach Dr.Oetkera,z pewnością byś wygrała;)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń