Tort truskawkowy
Za oknem deszcz, zimno, pochmurnie i spać się chce. Może więc na poprawę samopoczucia kawałeczek tortu. Tort truskawkowy prosty w wykonaniu, smaczny i przyciągający wzrok pięknym różowym kolorem.
Zabieramy się za biszkopt:
Zabieramy się za biszkopt:
6 jajek ucieramy z 1,5 szklanki cukru, dodajemy 1,5 szklankę mąki i 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia. Spód tortownicy smarujemy tłuszczem i
posypujemy bułką tartą. Boki tortownicy zostawiamy wtedy nasz biszkopt
nie wybrzuszy się :) Pieczemy około 30 minut w 160 st. Po wystygnięciu należy przekroić biszkopt na trzy krążki.
Dolny krążek posmarować konfiturą truskawkową i przykryć drugą.
Krem:
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g truskawek - mogą być mrożone
- łyżka cukru
- Śmietan-fix
Śmietanę ubić, dodać Śmietan-fix i cukier. Truskawki rozgnieść i dodać do śmietany. Posmarować kremem tort i przykryć trzecim krążkiem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Udekorować bitą śmietaną. Ja ubiłam kremówkę z Śmietan-fixem i do części dodałam barwnik. Oczywiście ozdabianie zależy od Waszej weny twórczej :)
Mniam, ale wolę czekoladowy :D
OdpowiedzUsuńAle rozpusta na usta :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMoże na sobotę coś podobnego upiekę :)) Piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńAle słodki! :)
OdpowiedzUsuńEfektowny i na pewno bardzo smaczny :)!!!
OdpowiedzUsuń