Pieczeń z pieczarkami i serem
Pogoda za oknem piękna, słonko świeci i aż się serce raduje :) Mięsożernie dziś u mnie :) Pieczeń, którą Wam polecam my jemy zazwyczaj na kanapki, ale nadaje się ona również na danie obiadowe. Jest smaczna i soczysta - mniam :) Można robić ją zarówno na co dzień, jak i od święta.
- 1 kg mielonego mięsa
- 200 g startego żółtego sera
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- szklanka mleka
- sól, pieprz, olej
Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i starty ser. Cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju razem z pokrojonymi pieczarkami połączyć z mięsem i doprawić solą i pieprzem. Prostokątną formę natłuścić i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na dno i boki formy. Obrane jajka ułożyć "gęsiego" na środku, lekko docisnąć i przykryć pozostałym mięsem. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Justyś, wpadam na kawałek !!! :) Na kolację będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBrzmi rewelacyjnie. Zapisałam - chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, pysznie się zapowiada. :)
OdpowiedzUsuń