Domowa szynka gotowana
Nie ma to jak domowe wyroby, a ja lubię wiedzieć co jem :) Zachęcam wszystkich do robienia własnych domowych wędlin i kiełbas. Nie jest to ani trudne, ani wielce pracochłonne.
Potrzebujemy:
- szynkę wieprzową kulkę (do. 1,5 kg)
- 6 ząbków czosnku
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso opłukać, osuszyć, związać sznurkiem, natrzeć czosnkiem, zawinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 12 godzin.
- 2 l wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka chilli
- 6 ziaren jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
Wszystkie składniki zagotować i zostawić do wystygnięcia - pod przykryciem. Szynkę włożyć do zimnej zalewy, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 10 minut, pozostawić w zalewie do wystygnięcia ok. 10 godzin. Po tym czasie znów doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku papierowym i już się można delektować. Smacznego :)
Super, to prawda , ze jak samemu sie zrobi to przynajmniej wiadomo, co jemy:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe szyneczki :-)
OdpowiedzUsuńDomowe szyneczki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDomowa szyneczka najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńO tak! To jest dopiero smak!
OdpowiedzUsuńGotuje sie tyle ile wazy. Czyli 1.5 kg=1,5g
OdpowiedzUsuń20min to stosunkowo za mało.
Ale to tak należy gotować.Krótko,wtedy jest bardziej soczysta.
UsuńZgadza się, gdyby szynka gotowała się tyle czasu ile waży nie dałoby się jej pokroić, byłaby twarda i sucha :) ta zasada sprawdza się ale w piekarniku :)
UsuńMoze zostawic do wystudzenia w tej wodzie wtedy bedzie bardziej soczysta
OdpowiedzUsuńZa każdym razem pozostawiać w zalewie do wystygnięcia.
Usuń