Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
Paszteciki drożdżowe z pieczarkową wkładką dobre są na każdą porę roku. Najbardziej znaną i lubianą parę tworzą z barszczem, ale i solo smakują wyjątkowo. Nasza rodzina pała wielką miłością do pasztecików które w jakiejkolwiek, nawet "kosmicznej" ilości znikają w zatrważająco szybkim tempie. Zapraszam na prosty pasztecikowy przepis :)
Ciasto:
- 600 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 60 g masła
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Mleko podgrzać. W połowie mleka rozpuścić drożdże z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. W drugiej części mleka rozpuścić masło. Do mąki dodać sól, mleko z masłem, jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę.
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej
Pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy cebulka pięknie się zeszkli dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdej części rozkładamy farsz pieczarkowy, zwijamy roladę i delikatnie spłaszczamy. Kroimy na około 5 cm części, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem, czarnuszką lub kminkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Wyglądają przepysznie ♡
OdpowiedzUsuń