Sernik z brzoskwinią
Sernik dobrze przygotować z sercem, z uczuciem, z miłością dla tych, którzy są w naszym życiu najważniejsi. Dzień Babci i Dziadka to wspaniała okazja, aby uraczyć się pysznym sernikiem z brzoskwiniami i cudowną bezą, na kruchym cieście. Wszystkim Babciom i Dziadkom z serca najlepsze życzenia i wdzięczność za to, że są, a tym, których już nie ma - pamięć i modlitwa.
Kruchy spód:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Większą część wkładamy do zamrażalnika, mniejszą rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia. Ciasto na blaszce nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 100 g roztopionego masła
- 1 puszka brzoskwiń
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy po łyżce sera, na koniec dodajemy budynie i roztopione masło. Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Brzoskwinie osączamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki, które równomiernie rozkładamy na masie serowej. Wszystko przykrywamy przygotowaną bezą.
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniową dodając cukier, aż powstanie nam beza.
Na równomiernie rozsmarowaną na cieście bezę układamy starte na grubych oczkach ciasto z zamrażalki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
O Cudownie :) <3
OdpowiedzUsuń