Zapiekanka warzywno-mięsna z ryżem
Lubimy zapiekanki, oj lubimy :) Szybko, smacznie i wygodnie :) Pracy mało, bałaganu w kuchni też, za to doznania smakowe gwarantowane. Takie pyszne zapiekanki znikają z talerzy, a na twarzach maluje się uśmiech kulinarnego zadowolenia :) Jeśli ktoś z Was nie preferuje mięsa zapiekanka doskonale smakuje z samymi warzywami. Polecam i zapraszam :)
- 2 torebki brązowego ryżu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 cukinia
- puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne
- olej
- żółty ser
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. i odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone dalej podsmażając. Marchew trzemy na grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, cukinię na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy na patelnię, podsmażamy, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy do smaku. W razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ryż, następnie zawartość patelni na koniec całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
Zrobiłam :) smaczne, bardzo.
OdpowiedzUsuń