Kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkowym sosem
Obiadek mam dla Was dziś Kochani - bezmięsny :) Tak, tak wiem, że to w moim przypadku dziwne - u takiego mięsożercy dodatkowy w tygodniu obiad bezmięsny? Te kotleciki są jednak wyjątkowe i niesamowicie pasuje do nich pieczarkowy sos. Zdrowo, smacznie i lekko - polecam z całego serca - ja mięsożerca kategorii I :)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sól i pieprz
- olej
Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę drobno kroimy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy wraz z marchewką i sezamem do kaszy. Składniki mieszamy. Dodajemy jajka i mąkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z sosem pieczarkowym.
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- olej
- papryka
- pieprz
- sól
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju przez chwilę, dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy bulion i dusimy 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i bulionem, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą i papryką.
Pamiętam takie kotlety ze swojego dzieciństwa!
OdpowiedzUsuń