Tort makowo-pomarańczowy
Tort makowo-pomarańczowy to moja, Kochani, propozycja na Święto Trzech Króli. Jestem w nim zakochana po uszy. Przepis absolutnie nie jest mój autorski, dostałam go, ciut, ciut zmodyfikowałam i upiekłam. Smaczny jest, oj smaczny - polecam :) i do tego łatwy w przygotowaniu :) Zapraszam :)
Blaty:
- puszka masy makowej gotowej
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Amaretto
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, białka ze szczyptą soli na sztywno. Do masy makowej dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać do połączenia. Cały czas ubijając żółtka dodawać po łyżce masy makowej. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto podzielić na pół, z powstałej masy upiec dwa blaty o średnicy 24 cm - 30 minut każdy w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Mus pomarańczowy:
Można użyć gotowego pomarańczowego dżemu
- 3 pomarańcze
- 1 galaretka pomarańczowa
Pomarańcze dokładnie obrać ze skórki i wszystkich błonek i podzielić na małe cząstki. Gotować parę minut, co jakiś czas mieszając, aż pomarańcze lekko się rozpadną ale pozostania na dnie około 2 łyżek soku. Odstawić z ognia, wsypać galaretkę, mieszać tak długo aż się rozpuści i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- ser mascarpone
Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodawać po łyżce serka cały czas ubijając.
Pierwszy blat skrapiamy 3 łyżkami Amaretto, wykładamy na niego 1/3 kremu, pomarańczowy mus i następnie 1/3 kremy. Przykrywamy drugim blatem - skrapiamy go 3 łyżkami Amaretto. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu i odstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady - połamać na kostki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
Składniki na polewę umieszczamy w garnku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostygłą polewamy tort.
Dekoracja:
- 2 pomarańcze
- suszona żurawina
- daktyle
- orzechy
Pomarańcze myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy 1/4 kostki masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru. Smażymy pomarańcze około 10 minut z każdej strony, aż zaczną się karmelizować. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Udekorować tort.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)