Buraczkowe ciasto z żurawiną
Królująca moda na pieczenie ciast z dodatkiem warzyw zagościła również i u mnie :) Piekłam już marchewkowe muffiny, ciasto "Leśny mech" ze szpinakiem i drożdżową babkę z dynią - dziś przyszedł czas na ciasto z buraczkami. Przepis ze zdzieraka jakoś nie napawał mnie optymizmem, ale wypiek bardzo pozytywnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka. Polecam :)
- 200 g buraków startych na małych oczkach
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 150 g suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny Kasia
- 200 g cukru
- 4 jajka
Do startych buraków dodajemy sok z cytryny, skórkę pomarańczową, gałkę, żurawinę, mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku i po łyżce wymieszanych składników z burakami. Ciasto przekładamy do foremki keksowej. Pieczemy godzinę w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)