Szpinakowe kluseczki z suszonymi pomidorami i parmezanem
Moja dzisiejsza propozycja na piątkowy obiad to szpinakowe kluseczki z suszonymi pomidorami i parmezanem. Bardzo smaczne, bardzo sycące i niestety niedietetyczne 😋 ale w tym przypadku nie będziemy kalorii liczyć.
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól
Zamrożony szpinak podlewamy wodą i podsmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojony lub roztarty ząbek czosnku i sól do smaku. Odstawiamy z ognia gdy woda wyparuje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy składniki na kluski:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczk1 soli
- 100 ml ciepłej wody
- 3 jaja
Składniki miksujemy na gładkie ciasto, następnie dodajemy szpinak i ponownie miksujemy. Ciasto zostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. Po tym czasie chwilkę miksujemy lub wystarczy zamieszać porządnie łyżką.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. dodajemy odrobinę soli. Za pomocą sita przecieramy ciasto do wrzątku. Po wypłynięciu na wierzch kluseczki są gotowe.
- mały słoiczek suszonych pomidorów
- 1 papryczka piri-piri
- parmezan
- garść pestek dyni
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, podsmażamy na nim kluski, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę piri-piri i suszone pomidory, chwilę podsmażamy, wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
witam, troszke nie rozumiem tego kroku z przetarciem ciasta na kluski, mozna je po prostu klasc lyzka na wrzatek ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ze można, ja przecieram przez sito o bardzo dużych oczkach, wlewam ciasto na sito i szpatułką silikonową przyciskam ciasto, wtedy tworzą się małe kluseczki :)
Usuń