Marchewkowe rogaliki z wiśniami
Marchewkowe rogaliki to moja wariacja na temat dodatku warzyw do wypieków. Kruche, smaczne, w przepięknym kolorze, z dodatkiem wiśni, oblane lukrem ze skórka pomarańczową. Tylko cztery składniki są potrzebne by wyczarować takie pyszności. Warte wypróbowania - polecam :)
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 200 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- marmolada lub konfitura wiśniowa
Masło posiekać nożem z mąką dodać cukier i startą marchewkę, zagnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć trójkąty. Na każdy układać łyżeczkę konfitury i zwinąć rogalik. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
To coś dla mnie, bo nie wymaga dużo pracy i czasu :)
OdpowiedzUsuńTeż cenię sobie mały nakład pracy i czasu w przepisach, nie ma to jak łatwo, szybko i smacznie :)
UsuńTakie pyszności 😊 Zapiszę sobie przepis i wypróbuję wolnej chwili. Uwielbiam rogaliki z czekoladą, takich jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Te też mogą być z czekoladą :) zachęcam do wypróbowania :)
UsuńTen przepis trafia na listę mega prostych i szybkich! Kurczę...a ja nie mam ciągle podłączonego piekarnika :(
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię i doskonale przechowują się w puszce! Są częstym gościem w moim domu 😊 pyszne!
OdpowiedzUsuń