Sernik z bezami na piernikowym spodzie
Polecam Wam dziś Kochani pyszny sernik na piernikowym spodzie - pachnie Świętami i zimą. Takim wypiekiem dobrze zacząć Nowy Rok. Moja babcia mawiała - "jaki Nowy Rok, taki cały rok" - z tym sernikiem będzie bardzo smaczny i aromatyczny :) Serdecznie zapraszam :)
Piernikowy spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy do piernika - przepis na domową
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z zimnym masłem. dodać resztę składników i zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Nakłóć widelcem i podpiec 10 minut w 200 stopniach.
Masa serowa:
Polewa czekoladowa:
Masa serowa:
- 1 kg serka z wiaderka
- 4 jajka - białka ubić ze szczyptą soli
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g masła - rozpuścić
- 2 budynie śmietankowe
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 ml mleka
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)