Świąteczne przygotowania z Sunflower - przyprawa korzenna

Zapraszam Was na pierwszy wpis z serii "Świąteczne przygotowania z Sunflower". Jest mnóstwo takich rzeczy, które możemy wcześniej przygotować, a przez to znacznie ochłodzić przedświąteczną gorączkę :)  Dziś na pierwszy ogień idzie domowa piernikowa przyprawa. Zachęcam Was do przygotowania w domu, a nie korzystania z gotowej, sklepowej, w której, zupełnie niepotrzebnie znajdziemy m.in. mąkę pszenną, kakao, soję, mleko, a nawet śladowe ilości orzechów laskowych :) 


Przygotowujemy: miseczkę, łyżeczkę, młynek, słoik, cynamon, imbir, kardamon, pieprz, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, kolendrę.

Do miseczki wsypujemy:
  • 8 łyżek cynamonu 
  • 4 łyżeczki imbiru 
  • 1,5 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
 W młynku mielimy:
  • 1,5 łyżeczki goździków 
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczkę ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę kolendry 
  • 2 gwiazdki anyżu

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie i przesypujemy do słoiczka, szczelnie zakręcamy i gotowe :)

Komentarze

  1. Przyprawy do piernika własnej produkcji...No to piernik będzie dużo smaczniejszy!
    Ja nie lubię pierników i nikt z mojej rodziny nie lubi, więc nie piekę. Za to muszę upiec duży sernik:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też w tym roku planuje przygotować sobie wcześniej wszystko to co się da.
    A z Twojego przepisu na przyprawę na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam samorobnej przyprawy do piernika ...Na pewno jest lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham piernik! Co prawda w kwestii jego pieczenia zawsze zdaję się na mamę ;) Ale podrzucę jej Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczę, nie lubiłam Świąt, ale od jakichś dwóch lat lubię je bardzo. Zaczynam też już powoli ulegać temu świątecznemu nastrojowi i myśleć o prezentach na przykład :-D No i chyba zrobię tę Twoją przyprawę, a także po raz pierwszy w życiu - piernik :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pierniki. Więc w tym roku chętnie skorzystam z Twojego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czas na święta, czas na pierniki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie piernik już dojrzewa:) przyprawę robiłam sama na oko, obawiam się czy nie będzie zbyt gorzka, ale to okaże się dopiero po upieczeniu. Muszę sobie zapisać Twoje proporcje, by za rok już wiedzieć ile czego wrzucić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam przyprawę dla siebie i koleżanki. I nie wiem czy nie będę robiła kolejnych porcji.😉 Pachnie obłędnie. 😃

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za podpowiedź. Juz "czuję", jak pachnie. Muszę skorzystać. Jak długo taka przyprawa może postać?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek